Тваринництво

Як лікувати лептоспіроз свиней

Як лікувати лептоспіроз свиней

Для лікування лептоспірозу в свиней рекомендовано застосовувати гіперімунну сироватку. Однак із певних об’єктивних причин (небезпека перенесення АЧС) застосування сироваток в Україні обмежено, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Також у комплекс терапії входять антибіотики групи аміноглікозидів  – внутрішньом’язово по 25 тис. од./кг маси тварин із інтервалом 12 годин протягом 4-5 днів. Для свиней, окрім того, – препарат групи тетрациклінів внутрішньом’язово по 30 тис. од./кг маси двічі через 48-72 години. А також інший препарат групи аміноглікозидів уводять внутрішньом’язово в дозі 15  тис. од./кг маси тіла тричі на добу з інтервалом 8 годин протягом 4-5 днів.

Дослідження українських учених показують, що найкращий терапевтичний ефект у лікуванні лептоспірозу свиней, спричиненого L. Icterohaemorrhagiae, дає антибактеріальний препарат із  діючою речовиною тілозин у поєднанні з ципрофлоксацином.

Двічі через дві доби потрібно дезінфікувати приміщення 3-4%-м розчином їдкого натру та дератизувати його.

Надалі для закріплення оздоровчих заходів необхідно щепити свиноматок проти лептоспірозу за два тижні до парування або в першій половині поросності, кнурів – двічі на рік через 6 місяців. Ремонтних свинок і кнурців слід відбирати відразу після відлучення, ізолювати в  окрему групу й щепити проти лептоспірозу в місячному віці та повторно в тримісячному.

Усі ці заходи, а також щорічне профілактичне щеплення проти лептоспірозу дозволять назавжди позбутися цієї небезпечної хвороби у господарстві.

Нагадаємо, у поросят пасивний імунітет до лептоспірозу триває кілька тижнів після відлучення.