ГMO-томати можуть допомогти у лікуванні хвороби Паркінсона
Група вчених під керівництвом Центру Джона Іннеса (Велика Британія) модифікувала плоди помідорів, представивши ген, відповідальний за синтез попередника дофаміну – леводопа (L-DOPA), який використовують для лікування хвороби Паркінсона.
Про це повідомляє HortiDaily.
L-DOPA виробляється з тирозину, амінокислоти, що міститься в багатьох продуктах харчування.
Рівні, досягнуті в плодах томатів – 150 мг L-DOPA на кг помідорів – були порівнянні з тими, що спостерігалися в інших накопичувальних рослинах L-DOPA, але без недоліків, які раніше ускладнювали метаболізм препарату в рослинах.
Зараз вчені працюють над створенням методу видобутку L-DOPA з томатів та виробництва фармацевтичного продукту. Він міг би замінити синтетичний дофамін, який застосовують при лікуванні хвороби Паркінсона, і щоденна доза якого коштує $2.
L-DOPA є амінокислотним попередником нейрохімічного дофаміну і використовується для компенсації виснаженого запасу дофаміну у пацієнтів із хворобою Паркінсона.
Читайте також: Томати з редагованими генами можуть бути кориснішими за звичайні