Агромаркет

Парламент зробив крок до усунення правових колізій у вимогах до статуту ТОВ та ТДВ

1 грудня Верховна Рада України ухвалила за основу зі скороченим терміном підготовки законопроєкт №3497 «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Про це повідомляється на офіційному сайті ВРУ.

Як зазначається, документ має усунути колізії між Законом «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» і Господарським кодексом України в частині обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ.

Згідно з пояснювальною запискою законопроєкту, в процесі застосування положень нового Закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», яким було зменшено перелік відомостей, що мають зазначатись у статутах ТОВ і ТДВ, представники професійної спільноти виявили, що старі вимоги до статутів ТОВ і ТДВ не виключили з Господарського кодексу України.

Навіть після набрання чинності новим Законом у Господарському кодексі України залишились старі вимоги до статутів ТОВ і ТДВ, зокрема вимоги вказувати учасників та їх частки, розмір статутного капіталу, мету господарської діяльності тощо (ч. 2 ст. 57; чч. 2-3 ст. 80; чч. 2, 4 ст. 82 Господарського кодексу).

Законотворці вважають, що така колізія не може бути вирішена на підставі загальних принципів права «закон спеціальний скасовує закон загальний» (lex specialis derogat generali) чи «закон наступний скасовує закон попередній» (lex posterior derogate priori).

І новий Закон, і Господарський кодекс України є спеціальними законодавчими актами в частині регулювання діяльності ТОВ і ТДВ та мають однакову юридичну силу, а отже між ними не може бути правової ієрархії.

Законопроект №3497 пропонує:

  • виключити з Господарського кодексу України положення про необхідність визначення в статуті часток учасників ТОВ і ТДВ;
  • визначити, що перелік обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ визначається виключно Законом України “Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю”.

Нагадаємо, новий закон спрощує процедуру оренди водних об’єктів для аквакультури.