Тваринництво

Що впливає на зміну кольору яєчної шкаралупи

Що впливає на зміну кольору яєчної шкаралупи

Колір яєчної шкаралупи обумовлений генетично і тому є специфічним для породи. Проте можна бачити значні відмінності в кольорі шкаралупи у курей однієї породи, пише Poultry World.

Іноді є зв’язок між продуктивністю птиці і кольором шкарлупи: чим більше яєць відкладає курка, тим світліше колір шкаралупи. Але є і певні породи, які зберігають темно-коричневе забарвлення до кінця циклу відкладання. Причини світлого кольору яєць численні і можуть залежати від різних обставин.

7 причин світлого кольору яєць

1. Генетика. Колір яєць генетично закодований, але може змінюватися в межах зграї.

2. Хвороба. Деякі захворювання ушкоджують яйцеклітини і впливають на виробництво яєць. IB є найважливішим за впливом на колір шкаралупи.

3. Харчування. Воно мало впливає на колір шкаралупи, однак нестача поживних речовин може впливати на загальний процес розвитку яйця, включаючи шкаралупу. Яйця стають блідими через деякі препарати (сульфаніламіди, нікарбазін).

4. Вік. Бліді яйця частіше зустрічаються у зграї. З віком розмір яйця збільшується, і така ж кількість пігментів розсіюється по більшій площі поверхні. У зв’язку з передчасним припиненням пігментації шкаралупи можуть утворюватися дуже легкі шкаралупи. При линьці зграї, де несуть коричневі яйця, колір шкаралупи після линьки зазвичай темніше.

5. Стрес. За 3-4 години до линьки основна частина пігменту переноситься на кутикулу. За передчасного відкладання яйця може не вистачити пігменту. Якщо через стрес яйце довше залишається в яйцепроводі, на нього може осісти тонкий шар кальцію, і яйце матиме сіруватий вибілений вигляд.

6. Паразити. Зараження круглими хробаками або черв’яками-капіляріями може призвести до блідої шкаралупи і блідих жовтків через пошкодження стінок кишечнику – знижуючи всмоктування поживних речовин, необхідних для розвитку яйця.

7. Сонячне світло. Бліді яйця зустрічаються частіше у зграях на вільному вигулі, ніж у закритих приміщеннях. Причина точно не відома. Це може відбуватися через збільшення виробництва вітаміну D3 куркою під впливом сонячного світла у поєднанні з вітаміном D3 в раціоні (передозування D3).

Як повідомлялося, причинами низької якості шкаралупи можуть бути дорослий вік птиці, неправильна її годівля, хвороби або висока температура у пташнику.