Агрономія

Підприємство «Україна» адаптувало сортовий склад культур до змін клімату

На підприємстві СТОВ «Україна» переглянули вегетаційний період сортів і гібридів вирощуваних культур з урахуванням їх періоду цвітіння-наливу й зіставили з періодом пікових температур повітря.

Такий захід допоможе адаптувати господарство до роботи у нових кліматичних умовах.

Про це розповів головний агроном підприємства СТОВ «Україна» Ярослав Господарський. Принцип адаптації він пояснив на прикладі озимої пшениці, пише журнал The Ukrainian Farmer.

За словами пана Ярослава, якісний сорт — це половина успіху, бо останніми роками пікові температури у регіоні господарювання підприємства настають раніше, ніж зазвичай, а саме — у другій декаді червня.

«Налив пізньостиглих сортів озимої пшениці саме збігається з цією декадою, — зазначив Ярослав Господарський. — Тому ми змінили звичний для нас сортовий склад, віддавши перевагу середньостиглим і середньораннім сортам озимих зернових».

Господарство віддає перевагу сортам озимої пшениці європейської генетики. Один з головних сортів пшениці, що займає найбільшу площу посівів культури, три роки поспіль дає врожайність вище 10 т/га, незважаючи на погодні умови.

Підприємство «Україна» (Підволочиський район Тернопільська область) має в обробітку близько 15 тис. гектарів. Вирощує кукурудзу, соняшник, ячмінь й озиму пшеницю.