Пробіотики та пребіотики активно використовують за вирощування бройлерів без антибіотиків
Програми вирощування курчат-бройлерів без антибіотиків (ABF) передбачають використання пробіотиків. Вони містять природні корисні живі мікроорганізми, зокрема бактерії, грибки та дріжджі. Їхня позитивна дія в шлунково-кишковому тракті птиці полягає у збагаченні корисної мікрофлори та створенні конкуренції шкідливій мікрофлорі в кишківнику, виробленні антибактеріальних речовин (наприклад, бактеріоцинів або коліцинів) й імунній модуляції господаря.
Пробіотики сприяють поліпшенню здоров’я птиці, її продуктивних показників, конверсії корму, посилюють імунітет і допомагають у боротьбі з хвороботворними мікроорганізмами.
Зазвичай у вирощуванні курчат-бройлерів застосовують живі апатогенні мікробні штами, що належать до роду Lactobacillus, Streptococcus, Bacillus, Enterococcus, Pediococcus, Aspergillus і Saccharomyces.
Більшість комерційних препаратів містить один або кілька видів живих бактерій. Гранулювання кормів може знизити ефективність цих препаратів, тому перевагу мають термостійкі препарати. Крім того, відібрані штами мають бути кислотостійкими, щоб їх можна було поєднувати з органічними кислотами.
Пребіотики широко застосовують у програмах ABF для стимулювання розвитку корисної мікрофлори в кишківнику птиці на противагу шкідливій.
Комерційно доступні пребіотичні продукти в основному містять олігосахариди, галактози, фруктози та маннози. Ці неперетравні субстрати (олігосахариди) розглядають як їжу для корисних мікробів, одночасно стимулюючи всмоктування мінералів у кишківнику. Сальмонела, кишкова паличка та багато інших грамнегативних шкідливих мікробів не в змозі утилізувати ці олігосахариди, тому їхній ріст гальмується.
Як повідомлялося, польські «Птахоферми Возняк» дають несучкам головним чином пробіотики й кислоти.
Нагадаємо, «Індичка» заявляла про плани вирощування птиці без використання антибіотиків.