Експорт вітчизняної агропродукції до Китаю за п'ять місяців зріс на 46%
Торговельне сальдо між Україною й Китаєм за п’ять місяців 2020 року зросло на 68%, порівняно з аналогічним періодом 2019-го – з -$1,96 млрд до -$0,63 млрд. Таке зростання стало можливим у тому числі завдяки нарощенню експорту до Китаю вітчизняної продукції сільгоспвиробництва.
Про це свідчать дані Державної митної служби.
Так, протягом січня-травня 2020 року Україна експортувала до Китаю продуктів агровиробництва на суму $1,16 млрд, що на 46% більше, ніж торік за аналогічний період ($0,8 млрд). Таким чином частка сільгосппродукції у загальному вітчизняному експорті до Китаю в грошовому вимірі наразі становить 48,5%.
До топ-5 товарів АПК українського виробництва, які імпортує Китай, входять:
- Зернові культури (переважно кукурудза) – $522,7 млн (+14% до аналогічного показника 2019 року);
- Жири та олії тваринного або рослинного походження (переважно соняшникова олія) – $394,6 млн (+58%);
- Залишки і відходи харчової промисловості, готові корми для тварин (переважно шрот) – $204 млн (+252%);
- Насіння і плоди олійних культур – $13,39 млн (у 15 разів більше);
- М’ясо, їстівні субпродукти – $7,9 млн (у 158 разів більше).
Україна також імпортує товари сільгоспвиробництва з Китаю – за п’ять місяців цього року на суму $0,08 млрд, що на 31,6% більше, ніж торік ($0,06 млрд).