Овочі-Ягоди-Сад

Очищення площі після вирощування солодкого перцю коштує 10 тис. грн/га

Для господарств, які вирощують солодкий перець на мульчувальній плівці із крапельним зрошенням, очищення площі перед зимівлею коштує на рівні 10 тис. грн/га.

Про це в інтерв’ю журналу «Плантатор» повідомив фермер Олексій Гуртовий (ФГ «Віталій» Новомосковського району Дніпропетровської області).

«Мій батько Віталій Гуртовий, голова господарства, власноруч розробив і змайстрував агрегат, який дозволяє нам змотувати плівку та крапельну стрічку з 1 га за 1 тис. грн, на відміну від інших господарств, які також вирощують перець, але очищення площі перед зимівлею коштує їм набагато дорожче, –– уточнив Олексій Гуртовий. –– У нашому господарстві ми після збирання врожаю скошуємо надземну частину рослин спеціальною косаркою, після чого механізованим способом змотуємо плівку з одночасним змотуванням крапельної стрічки».

Солодкі перці –– одна з провідних культур ФГ «Віталій», які вирощують на площі 8 га. Середня врожайність становить 50–55 т/га.

«Минулого року був неприємний момент, коли нам продали плівку, яка через 2–3 тижні почала розсипатися, –– поділився негативним досвідом фермер. –– У тій плівці не було стабілізаторів, вона від ультрафіолетового випромінювання почала розсипатися. Через суд ми не змогли отримати компенсацію, оскільки компанія-продавець припинила існування. На деяких площах вона повністю зітліла, збирати її рештки було доволі складно. Цього року придбали плівку на 15–20% дорожче, але її можна здати на вторинну переробку. За попередні роки в нас назбиралося 10 тонн використаної плівки. Тепер шукаємо підприємства, котрі візьмуть її на переробку чи утилізацію».

Читайте також: На Київщині запрацював сучасний тепличний комплекс