В Україні зменшується вирощування риби в умовах аквакультури
У 2019 році загальний обсяг продукції аквакультури в Україні становив 18,6 тис. тонн, що на 1,5 тис. тонн менше, ніж роком раніше. Тенденція поступового зменшення вирощування риби в умовах аквакультури простежується протягом останніх трьох років.
Про це йдеться в аналізі виробництва продукції аквакультури, підготовленим Методично-технологічним центром із аквакультури на базі статистичної звітності господарств.
Протягом останніх чотирьох років в Україні відбуваються зміни щодо підходу до аквакультури: скорочуються площі рибогосподарських водних об’єктів у сегментах ставкової та садкової аквакультури, а площа рибницьких басейнів повільно, але невпинно збільшується.
Так, у 2019 році з експлуатації була виведена незначна площа садкових господарств – приблизно 1 тис. м2 – до 40 тис. м2. Водночас площа рибницьких басейнів торік досягла свого максимуму за останнє десятиліття – 55,7 тис. м2.
«Це може бути наслідком поступової переорієнтації сфери аквакультури з екстенсивних форм рибництва до інтенсивних, пошуку бізнесом нових, ефективніших господарських умов і, відповідно, переходом від оренди ставків та їхніх частин у зв’язку з недосконалістю цієї сфери законодавства в бік приватної власності на засоби виробництва», – зазначають у Методично-технологічному центрі з аквакультури.
У 2019 році була катастрофічна ситуація з водопостачанням не лише у південних регіонах України, дефіцит води спостерігався і в центральних районах, і на Поліссі. Це є наслідком загальносвітових змін клімату.
Рибопродуктивність вирощувальних ставків у 2019 році зросла до 4,8 ц/га проти 3,9 ц/га у 2018 році. Але водночас зональна рибопродуктивність вирощувальних ставків при екстенсивній технології вирощування за нормативами мала би складати 5-7 ц/га, а за інтенсивної технології – 10-15 ц/га і більше.
Як повідомлялося, українські науковці допомагатимуть розвивати аквакультуру в Узбекистані.
Додати коментар