Як втрачається маса качиних яєць у різні періоди інкубації
Зважування – один із видів біологічного контролю під час інкубації качиних яєць. Його широко застосовують для контролю втрати вологи яйцем (усушки).
Контрольні зважування проводять перед закладанням яєць в інкубатор і в період інкубації – у ті ж терміни, що й овоскопування.
Втрату маси яєць за певний період інкубації розраховують як різницю між масою лотків із яйцями та порожніх лотків у відсотках щодо маси яєць перед закладанням в інкубатор.
Орієнтовні втрати маси яєць качок за періодами інкубації: перше зважування – 2,5-3,5%, друге – 5,5-6,5% і третє – 11-14% маси яєць перед закладанням в інкубатор. Для мускусних качок ці показники становлять відповідно 2,5-3,5%, 4,5-6% та 11-12,5%.
Втрата маси до першого перегляду не має перевищувати 0,4-0,5% за добу. А після замкнення алантоїсу середньодобова втрата маси становить не менше як 0,6%, в останні дні інкубації – 0,7-0,9% маси яйця до інкубації.
Як повідомлялося, на розвиток ембріонів птиці позитивно впливає інфрачервоне лазерне випромінювання.
Додати коментар