Агрономія

Встановлено зони з підвищеним рівнем шкідливості хлібних жуків

Оптимальною для розвитку й розмноження хлібних жуків є сума активних температур (понад 10 °С) – за квітень-жовтень понад 2800, сума опадів за цей період – 316–375 мм, ГТК – 1,0–1,3 і відсутність морозів нижчих від – 6,5 °С за грудень-лютий.

Такі результати аналізу даних багаторічних досліджень оприлюднив канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник лабораторії прогнозів Інституту захисту рослин НААН Андрій Федоренко у журналі The Ukrainian Farmer.

«Найчастіше такі умови складаються в центральній і східній частинах Лісостепу та в Степу. Саме тут за відповідних погодних умов імовірна найбільша шкідливість і загальна масова поява жуків з частотою масової появи 6–7 разів за 11 років (11-річний цикл сонячної активності)», – зазначив науковець.

За його словами, ця зона охоплює південну частину Київської та Сумської областей, Черкаську, Полтавську, Харківську, Кіровоградську, Дніпропетровську, Луганську, Запорізьку, Донецьку й Миколаївську області, північну частину Одеської та Херсонської областей.

На Півдні Одеської та Херсонської областей частота спалахів становила 5–6 разів за 11 років. У Хмельницькій, Вінницькій, на Півдні Житомирської, Чернігівської та Півночі Київської й Сумської областей – 3–4 рази за 11 років.

На Півдні Волинської, Сході Тернопільської, в Рівненській, на Півночі Житомирської та Півдні Чернігівської областей частота масової появи жуків не перевищує 2–3 рази за 11-річний період.

Як повідомлялося раніше, погода й сонячна активність будуть вирішальними чинниками нового спалаху чисельності хлібних жуків.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!