Як правильно складати рецепт раціону птиці
Правильно складений рецепт раціону для птиці містить оптимальний склад інгредієнтів і водночас ураховує ціни на сировину.
Зразки рецептів у буклетах, листівках, етикетках – схематичні й дуже узагальнені, вони не враховують усі параметри сировини. Наприклад, рівень білка в пшениці може змінюватися залежно від урожаю, видів добрив, ґрунту, регіону зростання, клімату й багатьох інших чинників. Ці елементи можуть бути враховані лише за допомогою комп’ютерної програми.
Важливе значення мають правильні пропорції інгредієнтів. Часто господарства без потреби збільшують відповідні дози інгредієнтів, що призводить до зайвих витрат коштів.
Преміксові фірми часто змагаються в збільшенні рівня деяких амінокислот або вітамінів із чисто маркетингового погляду. Як наслідок – доводиться платити за продукт, що не повністю засвоюється організмом тварин.
Крім того, слід урахувати й екологічний чинник. Перевищення відсотка деяких компонентів корму (азоту, фосфору й інших) є небезпечним для навколишнього середовища.
Нагадаємо, дефіцит холіну в годівлі птиці призводить до тяжких наслідків.
Додати коментар