Білки сухого знежиреного молока тварини перетравлюють на 96%
За складання раціонів для телят потрібно враховувати особливості перетравлення ними білків.
Так, білки сухого знежиреного молока перетравлюються в організмі тварин із більшою ефективністю, що досягає 96%.
Білки із сухої солодкої сироватки мають дещо нижчу засвоюваність (89-94%), що може бути пов’язано з тривалішим сушінням зазначеного продукту.
Ще нижча засвоюваність рослинного білка істотно залежить від застосовуваних методів технологічної обробки. Джерела рослинного білка часто містять неприйнятні, з погляду ефективності годівлі, компоненти – інгібітори ферментів, лектини, дубильні речовини. Не інактивовані відповідною технологічною обробкою, вони ускладнюють перетравлення білка.
Соєве борошно та соєві концентрати зазвичай обробляють у теплому вологому середовищі із застосуванням кислоти і спирту, що дозволяє мінімізувати описані негативні чинники.
Соєвий концентрат, оброблений кислотою, відрізняється нижчою засвоюваністю білка (70%), ніж екстрагований спиртом (засвоюваність 88%).
Ізолят білка гідролізованої сої набагато краще засвоюється організмом, ніж білок із термообробленого соєвого борошна (90% і 59% відповідно).
Як повідомлялося, німецькі вчені не рекомендують цілком відмовлятися від молочних або інших тваринних білків у дорощуванні телят.
Додати коментар