Овочі-Ягоди-Сад

Названі оптимальні строки сівби кабачків

Науковці Подільського державного аграрно-технічного університету встановили, що кабачки висіяні у 3-ій декаді квітня дають найвищу врожайність плодів — 106,0 т/га. У плодах яких міститься найбільше сухих речовин 4,2%, аскорбінової кислоти — 12,3 мг/100 г та цукрів — 2,8%.

Про це пише журнал «Плантатор».

Для дослідження обрали сорт Чаклун, який має тривалий період плодоношення.

Сівбу проводили в 1-у, 2-гу і 3-тю декади квітня та 1-у, 2-гу і 3-тю декади травня.

Схема розміщення рослин 70×70 см. 

Кожний підібраний строк сівби пов’язаний із температурним режимом, який виникає на певному етапі росту та розвитку рослин.

Коли насіння висівали у ґрунт у ІІІ декаді квітня настає оптимальна температура повітря для формування генеративних органів у кабачка. У цей період рослини рясно цвіли та добре зав’язували плоди, спостерігалося інтенсивне плодоношення.

В середньому за три роки проведення досліджень сорт Чаклун висіяний у третій декаді квітня формував найбільшу врожайність плодів — 106,0 т/га, і перевищував контроль на 34,6 т/га. У пізніх посівів урожайність була найменша 48,2 т/га та 31,9 т/га.

У період плодоношення кабачків у плодах накопичувалось найбільше сухих речовин 4,2%, аскорбінової кислоти — 12,3 мг/100 г та цукрів — 2,8% (коли насіння висівали у третій декаді квітня). За сівби насіння у третій декаді травня у плодах було найменше сухих речовин 3,1%, аскорбінової кислоти — 11,0 мг/100 г та цукрів — 2,1%.

Читайте також: Харківське підприємство вирощуватиме солодкий гарбуз

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!