Пошкодження сої акацієвою вогнівкою знижує схожість насіння
За пошкодження сої акацієвою вогнівкою значно знижується якість насіння, схожість, але вміст білка підвищується та знижується відсоток олії, як порівняти з неушкодженим насінням. Таких висновків дійшли науковці Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва у ході досліжень, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Результати аналізу насіння на вміст жирів і білків у зерні сої показав: пошкоджене насіння містило в середньому 36% білка і 20,3% — олії; неушкоджене насіння — 33,66 і 21,31% олії.
На зважуванні насіння та визначенні маси 1000 зернин виявлено, що неушкоджені важать 113,82 г, пошкоджені — 82,16 г (легші на 28%).
Дослідження з пророщуванням насіння протягом шести діб показали: насіння в обох варіантах збільшилося вдвічі; пошкоджене насіння почало проростати на 2-й день, а непошкоджене — на 3-й. На 4-й день непошкоджене насіння активно проростає, а в пошкодженому з’являються видимі ознаки інфекції і в 16% з’явилися видимі ознаки загнивання. Непошкоджене насіння активно розвивається. За результатами досліду: непошкоджених насінин проросло 96%, а пошкоджених — 78%.
Акацієва вогнівка (бобова) (Etiella zinckenella Tr.) — небезпечний шкідник сої, який в Україні вид поширений повсюдно, але чисельніший і шкідливіший — у Степу та на Півдні Лісостепу. Чисельність шкідника знижують умови зимівлі, грибні хвороби, а також наявність кормової бази для другого й третього поколінь. Шкідливість акацієвої вогнівки полягає в зниженні врожаю зерна та схожості насіння сої. Пошкодження гусеницями зерна сприяє проникненню в нього збудників бактеріальних і грибних хвороб.
Додати коментар