Тваринництво

Корови віддають перевагу м’якшій поверхні

Корови віддають перевагу м’якшій поверхні

Виникненню кульгавості у великої рогатої худоби спричиняють або сприяють незбалансована годівля, неналежні умови утримання, селекція (до 20% випадків), помилки в розчищенні ратиць.

Чим раніше виявлено захворювання кінцівок, тим менші втрати господарства. Регулярне оцінювання локомоції (ступеня кульгавості) корів у більшості випадків дозволяє вже на ранніх стадіях розпізнати ледь помітну кульгавість, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Оцінка локомоції проводиться за п’ятибальною шкалою, де 1 – відсутність відхилення, а 5 – кульгавість максимальної тяжкості. Для цього спостерігають за поведінкою корів, коли вони стоять чи рухаються, головну увагу приділяють лінії спини та ході.

За двох-трьох балів локомоції продуктивність знижується на невеликий відсоток, а за чотирьох-п’яти різко падає до 40%.

«Щойно корова починає кульгати, відразу падає споживання сухої речовини, що призводить до зниження надоїв, – зазначив експерт зі здоров’я ратиць Лукас Талсма (Нідерланди). – У корів із низькою вгодованістю на піку продуктивності жировий прошарок ратиць буде дуже тоненький, відтак є більше загроз для виникнення хвороб».

Результати досліду, проведеного у Великій Британії, засвідчили, що корови віддають перевагу м’якшій поверхні. Під час прогону корів цементною підлогою, яку в одному місці застелили килимом, усі тварини йшли килимом.

Зазвичай виразка, ламініти, руйнування білої лінії у ВРХ спричинені незадовільним харчуванням й умовами утримання. А от причиною дерматитів є неналежне утримання тварин.

Раніше повідомлялося, коли треба розчищати ратиці у корів.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!