Овочі-Ягоди-Сад

Визначено ефективність біопрепаратів проти кореневих гнилей огірків

Науковці Інституту захисту рослин НААН визначили ефективність від комплексного застосування біопрепаратів Триходермін і Гаупсин. Доведено, що обробка насіння і дворазовий полив рослин протягом вегетації знижує ураженість огірків кореневими гнилями в період плодоношення в середньому на 64–69%. При цьому тривалість плодоношення огірків подовжується на 12–18 днів, урожайність підвищується на 12,5–15%.

Про це пише журнал «Плантатор».

У публікації зазначається, що збудники хвороби — гриби родів Fusarium, Rhizoctonia, Pythium, які активно заселяють ослаблені рослини й викликають їх ураження.

Кореневі гнилі може спричинити змішана бактеріально-грибна інфекція.

Розвиток хвороби на ранніх стадіях завдає більшої шкоди посівам огірків, оскільки може проявитися на дорослих рослинах у фазі плодоношення.

Характерними ознаками захворювання є поява бурого забарвлення кореневої шийки та коренів рослини. Корені потоншуються. Сім’ядольні листки в’януть, молоді рослини випадають. Це явище має назву вилягання сіянців. На більш дорослих рослинах нижні листки жовтіють і в’януть. На нижній частині стебла і коренів зовнішні тканини буріють, стебло розм’якшується та розтріскується, легко виймається з ґрунту. Через гниття і поступове відмирання коренів вся рослина в’яне, плоди стають недорозвиненими.

Читайте також: Визначено оптимальний вік розсади огірків

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!