Експерт розповів, яку загрозу становить тепло для овочів, ягідників та садів
На думку директора диагностичного центру захисту рослин «Агроаналіз» Вадима Дудки, те тепло, яке ми маємо в даний момент, поки що навряд чи становить серйозну загрозу озимим овочам та багаторічним насадженням. Якщо тепло буде триматися досить довго, то є ризик передчасного розпускання бруньок та їх пошкодження.
«На даний момент дерева і чагарники перебувають у стадії глибокого спокою (тобто їх спокій обумовлений накопиченими в них особливими речовинами, що не дозволяють передчасно розпускатися брунькам). Але якщо це тепло буде триматися досить довго, то запас цих речовин рослинами буде витрачено і тоді ризик передчасного розпускання бруньок, а значить і їх пошкодження, буде вкрай високий. Тривалість періоду глибокого спокою у кожного виду рослин своя, але вже після новорічних свят деякі культури з цього фізіологічного стану можуть виходити», — пояснив експерт.
Щодо овочевих культур, зокрема озимого часника і цибулі, Вадим Дудка визнав, що «пощастило недисциплінованим фермерам», які посіяли в дуже пізні терміни і їхні посіви не переросли, а перебувають у найбільш сприятливій для зимівлі стадії.
«Багато кмітливих фермерів пристосувалися до таких ось нетипово теплим початкам зими і стали обробляти озиму цибулю і озимий часник ретардантами (як це робиться на ріпаку), що загалом дає дуже хороший ефект», — поділився експерт.
Докладніше про це читайте у колонці Вадима Дудки на AgroTimes.
Додати коментар