Вміст жиру в зерні кукурудзи зменшується при додаванні міндобрив, - дослідження
З покращенням фону мінерального живлення, тобто за внесення мінеральних добрив й особливо азотних, кількість жиру в зерні гібридів кукурудзи зменшувалася.
Такі висновки відповідно до результатів досліджень гібридів кукурудзи було зроблено фахівцями Інституту зрошуваного землеробства НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.
В середньому по всіх гібридах і роках досліджень за вирощування рослин кукурудзи по фону внесення рекомендованої дози мінерального добрива (N150P90) уміст жиру в зерні становив 3,34%, а розрахункової дози на запланований (14 т/га) рівень урожайності зерна (N240P0K0) — 3,27%.
Під впливом мінеральних добрив найбільшою мірою знижувався вміст жиру в зерні ранньостиглого гібрида кукурудзи Степовий. Найменшу кількість жиру містили гібриди Арабат і Каховський, а найбільшу — гібрид Оржиця.
Фахівці зазначають, що найбільшим показник вмісту жиру виявився в зерні гібридів кукурудзи, що вирощували без добрив і без зрошення — 4,63%.
За проведення поливів також без застосування мінеральних добрив уміст жиру в зерні в середньому по всіх досліджуваних гібридах зменшився до 3,48%.
Як повідомлялося раніше, на вміст крохмалю в зерні кукурудзи впливають мінеральні добрива.
Додати коментар