Волоські горіхи лідирують в експорті плодоовочевої продукції
За 9 місяців цього року Україна експорт плодово-ягідної продукції на 10% перевищив минулорічний показник і становив $172 млн. Зокрема, волоських горіхів експортували на $75 млн, заморожених фруктів – на $63 млн, яблук і груш — на $14 млн, а також ягод — на $12 млн.
Про це повідомили у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».
За словами старшого наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції цієї установи Богдана Духницького, порівняно з аналогічним періодом минулого року, вітчизняний експорт плодів збільшився й у кількісному виразі.
Майже на 80% зросли обсяги зарубіжних поставок волоських горіхів – з 20 тис тонн до 36 тис тонн, яблук і груш — на 52% – з 29 тис тонн до 44 тис тонн, а заморожених плодів і ягід – з 36 тис тонн до 37 тис тонн.
Читайте також: Кооператив з Чернігівщини експортував 1,5 тис. тонн ягід
Найбільшим ринком збуту для української продукції садівництва залишається Європейський Союз.
При цьому в географічній структурі експорту визначальними є продажі до Польщі (17,5% вартості експорту), Туреччини (11,3%), Франції (8,1%), Білорусі (6,2%), Італії (5,0%), Нідерландів (4,1%) та Іраку (4,0%).
Додати коментар