Від експорту молочних продуктів у вересні Україна отримала найменше валюти за рік
У вересні 2019 року валютна виручка за поставки молокопродуктів на зовнішні ринки скоротилася на 21,3%, – до $14 млн.
Про це повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ), посилаючись на дані Державної фіскальної служби України
«Тренд серйозного спаду зовнішньоторговельної активності України молочною продукцією триває, – наголосив аналітик АВМ Володимир Андрієць. – У вересні був зафіксований черговий антирекорд валютної виручки від експорту поточного року – лише $14 млн».
У грошовому еквіваленті загальний експорт молочної продукції за дев’ять місяців скоротився на 7,1% порівняно з аналогічним періодом 2018 року – до $180,2 млн.
Зовнішня торгівля у вересні 2019 року показала скорочення в більшості категорій молочних продуктів. Так, у групі молока та вершків незгущених падіння склало 14,6% – до 1,6 тис. тонн; у групі сухого молока та вершків згущених – 31,5% – до 1,7 тис. тонн; сироватки – 44% – до 1,4 тис. тонн; вершкового масла – 39,2% – до 1,1 тис. тонн порівняно з вереснем минулого року.
Зростання експорту порівняно з вереснем 2018 року відбулося лише в групі кисломолочних продуктів – на 12,4% – до 545 тонн та сиру – на 21,6% – до 805 тонн.
«Зростання експорту сиру розпочалося ще у серпні, а у вересні навіть вдалося перевершити минулорічні об’єми, – зазначив Володимир Андрієць. – Така динаміка експорту сиру зумовлена спрощенням логістичних можливостей до країн Азії, зокрема до Казахстану, Азербайджану й Узбекистану через транзитні коридори Російської Федерації».
Водночас спостерігається шалене зростання імпорту молочної продукції – на 49,4%, або близько 26 тис. тонн. Зокрема, імпорт сиру за січень-вересень зріс на 62% – до 14,9 тис. тонн; молока питного – на 137% – до 1,9 тис. тонн; вершкового масла ― на 69% – до 1,3 тис. тонн.
«Відновити загальні обсяги експорту до рівня 2017-2018 років буде надскладним завданням навіть за сприятливих умов у випадку ослаблення курсу гривні, – вважає Володимир Андрієць. – Зростання буде можливим хіба по окремих групах товарів за рахунок скорочення виробництва інших. Адже ситуацію додатково погіршує дефіцит молока-сировини».
Окрім того, за його словами, ситуацію може ускладнити впровадження нового стандарту якості молока. Згідно з ним переробні підприємства з січня 2020 року повинні відмовитися від приймання на харчове перероблення молока другого ґатунку, що на сьогодні займає 24,7%% у структурі зданого на перероблення.
Додати коментар