Понад 6 млн євро та 100 законодавчих актів: такі результати реалізації європейського проєкту в Україні
В Україні завершився проєкт ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів». Його бюджет із березня 2014 року по вересень 2019-го становив понад 6 млн. євро.
Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МРЕТСГУ).
«Завдяки новому підходу український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки, а держава Україна – виконати свої зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», ‒ зазначив керівник проєкту Тоні Віл.
За його словами, проєкт допомагав Україні реформувати систему безпечності харчових продуктів за європейським принципом «від лану – до столу».
Серед найважливіших результатів проєкту:
- Гармонізація українського харчового законодавства з європейським: розроблено 11 законопроектів (5 – вже прийнято) та 92 підзаконних акти (38 – вже прийнято).
- Допомога бізнесу та Держпродспоживслужбі адаптуватися до вимог нового харчового законодавства: для спеціалістів відомства з усіх регіонів країни проведено 4-річну комплексну навчальну програму, яка складалося з теоретичних та практичних курсів; для бізнесу – семінари в кожній області, вебінар та безкоштовний онлайн курс
- Підвищення кваліфікації працівників Держпродспоживслужби: придбано і налаштовано програмне забезпечення для системи дистанційного навчання; проведено тренінги з практичного використання системи; розроблено внутрішні правила навчання, план та навчальні матеріали для курсів дистанційного навчання
- Освіта майбутніх фахівців: проведено серію лекцій у профільних навчальних закладах; розроблено пропозиції для модернізації навчальних програм; підготовлено та видано навчально-методичний посібник
- ЄС передав Держпродспоживслужбі сучасне лабораторне та ІТ обладнання, а також програмне забезпечення на суму понад 2,5 млн. євро.
Додати коментар