Виноград потребує найбільше праці серед рослинництва
За оцінкою експерта виноградної галузі — доктора наук Івана Шевченка, вирощування технічного винограду енерговитратне, бо передбачає виконання близько 40 технологічних операцій різного рівня складності (у столових сортів — 48).
Про це пише журнал «Садівництво по-українськи».
Для порівняння: під час вирощування цукрових буряків виконується 37–39 операцій, а для отримання урожаю інших сільгоспкультур — у середньому 24–32.
За оцінкою науковця, в Україні щорічні енергетичні витрати на догляд виноградників сягають 41,2–43 ГДж/га, у енергетичному балансі слід врахувати й щорічну амортизацію сукупних енерговитрат на створення виноградника, 12–12,2 ГДж/га (5% від 244,3 ГДж/га).
Це значно більше, аніж витрата енергії вирощування цукрового буряку — 44,2 ГДж/га, культури-лідера енерговитрат у відкритому ґрунті.
Оскільки витрати антропогенної енергії на створення й догляд виноградників є найвищими у рослинництві, заниження ціни на урожай технічних сортів ставить галузь під загрозу.
Додати коментар