Овочі подорожчали через мале виробництво, - експерт
Кілька років низьких цін на овочі зменшили інтерес до галузі та рівень виробництва продукції, через що на ринку сформувався дефіцит. Про це в журналі «Плантатор» пише керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.
За інформацією експерта, уперше стрибок цін стався торік у сегменті ранньої моркви.
Потім навесні 2019 року сильно подорожчала цибуля, у травні злетіли ціни на інші овочі борщового набору й картоплю.
«Свою негативну роль у ціновому стрибку зіграла погода: весняні зливи змили частину посівів, потім настала спека, затим встановилася доволі прохолодна погода», — зауважив Олександр Хорев.
Особливо велика різниця з торішніми цінами в сегменті салатних овочів: огірків і томатів. Вони майже утричі дорожчі, ніж торік. Уже кілька років овочівники не ризикують вирощувати огірки і томати у відкритому ґрунті для свіжого ринку через нестабільні погодні умови та ризики хвороб. Після втрати російського ринку українські тепличники мали значне перевиробництво продукції та низькі ціни на неї. Низька маржинальність вирощування огірків і томатів змусила частину дрібних виробників закритися або перепрофілюватися на інші культури. Зрештою, виробництво зменшилося, а ціни пішли вгору.
Додати коментар