Нові форми винограду дозволяють створювати ароматні вина
Серед нових технічних сортів, які виділили селекціонери Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова», вирізняється низка генотипів, у яких урожай придатний для створення так званих ароматних вин.
Складний родовід цих форм позначається на вмісті моно- та поліфенолів у плодах, що й створює багатий і неповторний смаково-ароматичний комплекс вина. Зокрема, це форми Одеський жемчуг, Ярило та Чарівний, а також сорт Ароматний.
Так, легкий мускатний аромат у свіжих ягодах форми Одеський жемчуг у вині проявляється тонами чайної троянди, барбарису та червоних ягід.
Насиченим смаком і ароматом вирізняється й вино на основі форми Ярило. Квітково-цитринова основа букету доповнюється нотами персика й екзотичних фруктів, зокрема манго.
У свіжих ягодах форми Чарівний яскраві плодові ноти, а вино багате тонами черешні й вишні, чорносливу та фіалки.
У 2018 році з ягід форм Чарівний та Одеський жемчуг були отримані високоякісні рожеві вина, що підтвердило високу технологічність та багатогранність цих складних гібридів. Так, у форми Одеський жемчуг проявилася яскрава нота барбарису, а у форми Чарівний – ноти фіалки та черешні.
Повне, м’яке вино з ягід сорту Ароматний вражає нотами ананасу й інших екзотичних фруктів. Доповнюють букет присмак карамелі та свіжого хліба.
Додати коментар