Овочі-Ягоди-Сад

До вертицильозу особливо чутливі плодові дерева у віці 3-12 років

До вертицильозу особливо чутливі плодові дерева у віці 3-12 років

Вертицильоз (інфекційне в’янення) найбільше уражує дерева кісточкових: сливу, абрикос, персик, вишню, черешню. Особливо чутливі до хвороби дерева у віці 3-12 років.

Шкідливість вертицильозу надзвичайно велика, оскільки за короткий період хвороба здатна уразити й знищити значну кількість рослин у насадженнях. Інфіковані дерева в’януть та гинуть.

Збудник вертицильозу – недосконалий гриб виду Verticillium. У формі грибниці і мікросклероціїв він здатний зберігатися у ґрунті протягом 8-10 років.

Перебіг хвороби може бути як гострим, так і хронічним. За гострої форми на окремих скелетних гілках або й усьому дереві листки раптово в’януть, скручуються, буріють і засихають, але не опадають. За 1-2 тижні уражені гілки чи дерева відмирають. Такий перебіг здебільшого характерний для сливи, рідше – для персика, черешні і вишні.

За хронічної форми вертицильозу скелетні гілки або й усе дерево всихають поступово. Листки жовтіють, буріють, скручуються і передчасно опадають. Частина сухого листя може лишатися на деревах.

Характерною ознакою вертицильозу є зміна забарвлення елементів деревини. Її помітно, якщо уражену гілку розрізати вздовж чи впоперек. На поперечному перерізі кільця ксилемних тканин будуть суцільно або фрагментарно темнішими, на поздовжньому буде суцільна або переривчаста темна смуга обік ксилемної тканини чи осердя гілки. Через такий прояв хворобу також називають почорнінням деревини.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!