Світлове пророщування картоплі дозволяє захистити її від хвороб
Оптимальною тривалістю світлового пророщування картоплі є 20-35 діб за температури 10-15 °С.
За пророщування бульб на світлі під їхньою шкіркою нагромаджуються отруйні речовини, які негативно діють на мікроорганізми. Як результат, така картопля менше уражується хворобами після висаджування.
Для вологого пророщування використовують торф, перегній, тирсу, вологість яких становить 75-80%. За такого способу пророщування в бульб формується коренева система.
На дно тари насипають прогрітий до 12 °С розпушений матеріал шаром 2-3 см. Потім кладуть бульби верхівковою частиною вгору та засипають тим же матеріалом, щоб шар над бульбами не перевищував 2-3 см.
Поверх першого шару в такому ж порядку кладуть другий, поки тара не буде заповнена. Термін пророщування – 15-20 днів.
Слід простежити, щоб корінці й паростки не переросли, їхня довжина не повинна бути більшою за діаметр бульби.
Додати коментар