Овочі-Ягоди-Сад

Горизонтальне укладання рослин у маточнику клонових підщеп спричиняє відростання вертикальних пагонів

Горизонтальне укладання рослин у маточнику клонових підщеп спричиняє відростання вертикальних пагонів

Агротехнічний догляд маточника клонових підщеп передбачає ретельне розкриття головок маточних кущів навесні – знімання мульч-матеріалу.

Згодом кущі слід вчасно і якісно підгорнути вологомістким і повітропроникним субстратом – компостованою подрібненою корою чи тирсою. Підгортання виконують у кілька прийомів мірою відростання пагонів, формуючи валок. При цьому застосовують як ручну працю, так і механізацію.

У маточнику, веденому за способом вертикальних відсадків, у перший рік жодних операцій над маточними рослинами не виконують. Увагу зосереджують на знищенні бур’янів, захисті від хвороб і шкідників.

У маточнику, призначеному на отримання горизонтальних відсадків, через місяць після садіння, на початку літа, маточні рослини укладають на дно борозни, заплітаючи одна за одну. Передостанню рослину в ряду прив’язують до останньої, котру обрізують, залишаючи 3-4 бруньки.

Горизонтальне укладання рослин спричиняє відростання нових вертикальних пагонів. Пригинання рослин можна виконувати й у пізніші терміни, але влітку. Для цього в ряду попередньо роблять рівчак завглибшки 5 см, до якого укладають рослини, пришпилюючи їх гачками.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!