Яка вітчизняна агропродукція має перспективи для експорту до Ізраїлю
Підписання угоди про вільну торгівлю між Ізраїлем та Україною дає підстави для лібералізації ринків промислових і сільськогосподарських товарів обох країн, пише УКАБ.
Експорт агропродовольчої продукції з України до Ізраїлю за 11 місяців 2018 року склав $300,9 млн. Основними ж постачальниками продукції АПК до Ізраїлю є Швейцарія (16% агропродовольчого імпорту), США (8%) та Велика Британія (6%).
Україна є нетто-експортером агропродовольчої продукції до Ізраїлю – за 11 місяців минулого року експорт агропродовольчої продукції до Ізраїлю перевищував імпорт у 34 рази.
Динаміка торговельних відносин агропродовольчою продукцією між нашими країнами нестабільна. У цілому за останні 10 років експорт з України до Ізраїлю зріс на 63% – з $251,7 млн у 2008 до $411,2 млн у 2017 році, проте найбільший обсяг поставок спостерігався у 2012 році – $510,2 млн.
З України до Ізраїлю реалізується здебільшого сировинна продукція: зернові (кукурудза і пшениця), олійні (соя та насіння ріпаку), продукти переробки (соняшникова та соєва макуха) й олія. Хоча українські виробники постачають і продукцію переробки: тваринні жири (свійської птиці) – 40% (від експорту цієї продукції у 2018 році), 24% сушеної, солоної або копченої риби, 16% – сорго, 15% – морозива і 14% – борошна.
«Перспективними напрямками для нарощення експорту з України до Ізраїлю є м’ясо ВРХ і жива худоба, кондитерські вироби (шоколад, печиво, вироби з тіста), мед і горіхи, а також морозиво і згущене молоко, – зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Дар’я Гриценко. – Імпорт цих товарів останніми роками зростає».
В Ізраїлі Україна здебільшого закуповує фіники, інжир та екзотичні фрукти, цитрусові, продукти для приготування соусів і смакові добавки, соки й овочі.
Додати коментар