Овочі-Ягоди-Сад

Стрімкість схилу впливає на розміщення кореневої системи винограду

Стрімкість схилу впливає на розміщення кореневої системи винограду

На розміщення кореневої системи винограду у горизонтах ґрунту значно впливає експозиція ділянки, зокрема стрімкість схилу.

Дослідженнями встановлено, що на ділянці біля підніжжя схилу і на 50 м вище по схилу у кущів винограду корені по-різному заглиблюються у ґрунт. У тих, що розташовані на схилі на висоті 50 м, корені сягають углиб на 4 м, натомість біля підніжжя схилу – лише на 1,7-1,8 м.

На схилі стрімкістю 10 градусів найбільше розвинена коренева система у кущів, що розташовані на верхній третині схилу, а найменше – у рослин біля підніжжя.

На східчастих терасах корені кущів розвинені значно слабше, ніж на канавах-терасах, де природний схил ділянки зберігається. Кількість сисного коріння на ділянці з канавами-терасами майже на 30% більша, ніж на східчастих терасах, у перший рік після садіння рослин, на другий рік – на 40%.

Нерівномірний розвиток кореневої системи кущів по ширині полотна тераси пов’язують із водно-повітряним режимом ґрунту, який у зоні виймання насипу та у середній частини полотна неоднаковий.

У насипній частині тераси аерація (шпаруватість) ґрунту найвища, але вміст води низький, із заглибленням у схил він ще зменшується, тому коріння спрямовується до середньої частини тераси, де водний режим кращий. Таким чином, оптимальне співвідношення водного і повітряного режимів ґрунту створюється у середній частині полотна тераси.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!