Як визначити обсяги втрат від бур’янів на винограднику
У промислових виноградниках обсяги втрат від бур’янів залежать від їх кількості, видового складу та загальної тривалості вегетації бур’янового угрупування. Шкідливість бур’янів залежить від стану кущів винограду, прийомів їхнього догляду та погоди.
Фітоценотичний поріг шкодочинності визначають залежно від взаємодії зазначених чинників. Ідеться про кількість бур’янів, подальший розвиток яких не спричинятиме шкоди насадженням.
Такі умови складаються після закінчення вегетації кущів та після зимівлі винограднику. У цей період бур’яни виконують позитивну роль – запобігають меліоративній ерозії, сприяють накопиченню вологи ґрунту, акумулюють сонячну енергію.
За критичний поріг шкодочинності приймається така кількість бур’янів, яка зумовлює статистично недостовірні втрати.
Економічний поріг шкодочинності відповідає рівню, за якого певні прийоми регулювання забур’яненості стають економічно доцільними. Такі умови складаються у період вегетації кущів винограду. В окремі фази розвитку виноградних рослин вони змінюються залежно від рівня забур’яненості ділянки.
Додати коментар