Для органічного виноградника краще вибирати сорти, стійкі до хвороб
Вибирати сорти винограду для органічного вирощування за можливістю слід серед тих, що стійкі до хвороб. Це полегшить захист насаджень у роки помірного розвитку хвороб і зменшить втрати у роки епіфітотій.
Для контролю мільдью та оїдіуму в умовах органічного виноградарства дозволено застосовувати лише мідь і сірку. Отже закладання плантацій стійкими сортами підвищить шанси фермера на успішний захист.
В Україні створено чимало технічних і столових сортів зі стійкістю до грибних хвороб. Зокрема, в Інституті виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова розроблено низку стійких сортів нового покоління. Їх можна вирощувати і з традиційним хімічним захистом (за такої технології вони потребуватимуть обприскувань менше, ніж європейські сорти), і в органічний спосіб.
Додати коментар