У сховищах біла гниль на моркві розвивається вогнищами
Під час росту рослин моркви збудник білої гнилі розвивається надзвичайно повільно. Після збирання, коли коренеплоди перебувають у стані спокою, гриб швидко поширюється по м’якушу коренеплоду.
Коренеплоди з механічними пошкодженнями, невчасно зібрані (перестиглі або недостиглі), вирощені за надлишкового азотного живлення, зів’ялі або переохолоджені уражуються особливо сильно.
У сховищі за недотримання умов зберігання розвиток білої гнилі посилюється.
Гриб невибагливий до температури навколишнього середовища, його розвиток не припиняється навіть за температури, близької до 0 °С, але з підвищенням температури його розвиток пришвидшується.
Оптимальні умови для гриба складаються за температури 15-20 °С. З підвищенням температури посилюється дихання коренеплодів, збільшуються втрати запасних поживних речовин, знижується стійкість до ураження збудником гнилі.
Грибниця, що утворюється на коренеплодах, за безпосереднього контакту легко уражує сусідні морквини, тому біла гниль у сховищах розвивається вогнищами.
Додати коментар