Агромаркет

Як заробляє кошти на селекційну роботу чеський Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах

Як заробляє кошти на селекційну роботу чеський Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах

Чеські науковці з Дослідно-селекційного інституту садівництва у Головусах не скаржаться на брак коштів.

«Реальність змушує нас заробляти кошти у різні способи», – зазначив директор інституту Ярослав Ваха, пише журнал «Садівництво по-українськи».

Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах бере участь у дослідних проектах, які замовляє держава. Це дає кошти для зарплатні, дозволяє придбати дрібні витратні матеріали, готувати публікації для наукових часописів, генерувати теми для подальших досліджень й створювати сорти.

Про цю роботу інститут звітує державі. Якщо держава її схвалює, то платить інституту, й ці кошти можна використати для наступних досліджень. Тобто гроші, отримані за проведення одних досліджень, науковці реінвестують у інші дослідження,

Ще одним джерелом коштів є власна господарська діяльність інституту: продаж ліцензійних прав на розмноження сортів, продаж сортового матеріалу – вічок, лабораторні послуги (діагностика) й продаж плодів – врожаю, який вдалося отримати у садах.

Наприклад, сучасні інтенсивні сади яблуні і груші, закладені популярними на ринку сортами й обладнані зрошенням, надкроновим дощуванням, протиградовими конструкціями і системою для дослідів із фертигаціє, створено за кошти, які інститут заробив самотужки.

Виробничі дослідження, виконані у цих садах, дозволять створити адаптовані до місцевих умов методики вирощування й надавати садівникам конкретні рекомендації.

«Ми розуміємо, що чим далі – тим більше зусиль нам доведеться докладати, аби мати добрі господарчі результати й не бути цілковито залежними від держави, дотацій і міністерства», – зазначив Ярослав Ваха.

Він наголосив, що для інституту важлива співпраця із закордонням, бо це диверсифікація ризиків. «Ми мусимо продукувати цікаві ідеї й шукати партнерів як на заході, так і на півночі – усюди, де це можливо, – підкреслив він. – Україна з її 40-мільйонним населенням для нас – величезний ринок».

Довідка

Дослідно-селекційний інститут садівництва у Головусах (Vyzkumny a šlechtitelsky ustav ovocnařsky Holovousy s.r.o.) – одна з найсучасніших наукових установ європейського садівництва.  

Інститут складається з п’яти підрозділів. Має 100 га дослідних, маточно-живцевих, колекційних і селекційних садів. Працює з яблунею, грушею, черешнею, сливою, абрикосом. Деяка робота ведеться з аґрусом, смородиною, суницею і лохиною.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!