Овочі-Ягоди-Сад

Горобину розмножують п’ятьма способами

Горобину розмножують п’ятьма способами

Горобину розмножують насінням, щепленням, відсадками, кореневими паростками і зеленими живцями.

Найшвидший і найбільш практичний спосіб отримати саджанці бажаних сортів – прищепити їх живці або бруньки на сіянці.

Щоб виростити горобину з насіння, плоди збирають на початку побуріння і звільняють від м’якуша, насіння зберігають у вологому стані до осіннього посіву.

Сіють на глибину 1-1,5 см. Ділянка має бути добре освітлена, ґрунт родючим. Сіянці звичайної горобини вирощують на одному місці до чотирьох років. Їм обов’язково треба підрізати стержневий корінь, щоб утворювалася мичкувата коренева система.

Сіянці пересаджують на постійне місце, формують штамб заввишки 70-80 см і щеплять у його верхню частину 1-2 живця або бруньки, згодом формують крону.

Техніка щеплення горобини така ж, як у яблуні. Догляд за щепленими рослинами полягає у видаленні підщепної парості і бур’янів, внесенні добрив, розпушуванні ґрунту і поливі.

Щеплені рослини починають плодоносити на другий-четвертий рік. Запилення перехресне, тому поряд садять сорти-запилювачі або щеплять у крону щонайменше два сорти.

Окулірування проводять у квітні, на початку сокоруху, або в липні-серпні. Обв’язку з місця щеплення знімають через три тижні. Рано навесні підщепну рослину зрізують на 2-3 мм вище культурної бруньки.

За вкорінення зеленими живцями вихід рослин 45-60%, у здерев’янілих живців – ще менше.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!