Як боротися з оїдіумом на органічних виноградниках
В органічному виноградарстві для боротьби з оїдіумом застосовують сірку й сполуки, що діють контактно чи такі, що стимулюють імунітет рослин.
Рекомендовані й непрямі способи захисту, зокрема посилення вентиляції у кроні. Його досягають спеціальним формуванням й видаленням частини листя, а також орієнтацією рядів за напрямком панівних вітрів.
Утім, за епіфітотії оїдіуму ефект дає лише внесення сірки. Якщо ж розвиток хвороби помірний, то її вдається контролювати й за допомогою імуностимуляторів та контактних засобів.
Традиційна для органічного виноградарства сірка шкідлива для довкілля: вона легко випаровується і знищує у насадженнях корисну ентомофауну, зокрема трихограму.
Однією зі сполук, здатних замінити сірку в органічних виноградниках, є бікарбонат калію. Та він діє лиш у контактний спосіб і його треба вносити частіше, ніж сірку.
Дія бікарбонату калію не залежить від температури повітря, й саме це перетворює його у добру альтернативу сірки. На ранніх стадіях розвитку оїдіуму внесення бікарбонату калію дає кращий ефект, аніж сірка.
Додати коментар