Сприятливою температурою для розвитку бактеріозу огірків є 25-27 °С
Останніми роками посіви огірків уражуються різними хворобами, серед яких досить небезпечним є бактеріоз, або кутаста плямистість огірків.
Збудником захворювання є бактерії роду Pseudomonas syringae. Бактерії виділяють отруйні речовини – токсини, які проникають у нижні тканини епідермісу живого організму.
Внаслідок ураження на листках з’являються кутасті маслянисті плями, які з часом тьмяніють та спричиняють дірчастість. На плодах утворюються виразки і водянисті плями.
Джерелом інфекції є рослинні рештки й насіння. Поширюється хвороба за посередництвом крапель води та різними комахами.
Сприятливою температурою для розвитку бактерій є 25-27 °С, хоча хвороба може розвиватися за температури від 1 до 35 °С. За оптимальних умов інкубаційний період у бактеріальної хвороби триває 4-5 днів.
Додати коментар