По-білому в Україні працює 2% виробників меду
В Україні легальними є лише 2% із 400 тис. господарств, що мають пасіки.
Про це розповіла експерт напряму «Сільське господарство» Офісу ефективного регулювання Ірина Грузинська, пише Agravery.
«Легальні 2% виробники меду – це експортери, які мають вести і повноцінний бухгалтерський облік, і реєструвати паспорт пасіки», – зазначила вона.
За словами Ірини Грузинської, можна виділити дві основні причини такого становища. «Як правило, селяни не хочуть реєструватись як підприємці з метою уникнення податкового навантаження на них, а іноді через побоювання втратити права на соціальну допомогу, наприклад, субсидію на оплату комунальних послуг, – пояснила вона. – З іншого боку, найголовнішою проблемою для пасічників залишається законодавча невизначеність виходу на ринок та надмірна вартість регулювання».
За чинним законодавством, оформлення паспорту пасіки має коштувати до 60 грн, зазначила експерт. «Утім, вулики неодмінно має оглянути інспектор Держпродспоживслужби та провести клінічні дослідження, – додала Ірина Грузинська. – Тому фактично за реєстрацію свого господарства, залежно від кількості вуликів, бджоляр має заплатити значно більшу суму, яка з розрахунку на 100 вуликів може становити 4,05 тис. грн, на 1 тис. вуликів – 35,68 тис. грн».
Ба більше – за офіційними даними Україна, продає меду більше, ніж продукує: у 2017 році пасічники виробили 66,7 тис. тонн меду, а на експорт пішло 68 тис. тонн.
За попередніми оцінками, фактично виробляється 100 тис. тонн меду, підкреслила Ірина Грузинська, з яких 67,9 тис. тонн якраз і експортується. Про такі цифри говорять й учасники ринку, зокрема Спілка пасічників України, зауважила вона.
Додати коментар