Хлороз винограду може проявлятися через рік-два
Хлороз знижує врожайність виноградних насаджень уп’ятеро-вдесятеро. Це хронічна хвороба, у результаті якої на винограднику гинуть окремі кущі. Хлорозу піддаються майже всі сорти винограду.
Серед причин виникнення хлорозу розрізняють інфекційні та неінфекційні. Причиною інфекційного хлорозу є вірусна хвороба жовта мозаїка.
Основними причинами неінфекційного хлорозу є несприятливі ґрунтові та погодні умови вирощування: надміру кисла чи лужна реакція ґрунту, тривале перезволоження ділянки, засолення, порушення балансу елементів мінерального живлення у кореневмісному шарі ґрунту, низькі температури, сонячні опіки тощо.
Небезпекою хлорозу є те, що він може проявлятися не відразу після настання причини, а згодом – через рік або й два.
Під час вегетації сила прояву симптомів неоднакова. Зазвичай вони є чіткими навесні й щезають після випадіння дощів. Наступні прояви помітні вже у другій половині літа.
У подоланні хлорозу найважливіше – вірно та вчасно визначити його причину та не зволікати з лікуванням.
Довідка
Хлороз винограду пов’язаний із порушенням фотосинтезу, унаслідок якого рослина не може виробляти потрібного обсягу хлорофілу. Надмірне накопичення у зелених тканинах сірководню й вуглекислого газу, які виноградна рослина не може використати, є причиною різкої зміни кольору листків: із темно-зеленого вони стають світло-зеленими, поступово жовтіючи й деформуючись.
Додати коментар