Як етилен і вуглекислий газ впливають на термін зберігання овочів
Велике значення в процесі зберігання овочів мають окисно-відновні ферменти, з діяльністю яких пов’язані процеси дихання, гідроліз накопичених поживних речовин і здатність протистояти впливу шкідливих організмів.
Наприклад, коренеплоди моркви мають дуже короткий період спокою і дуже чутливі до зміни газового складу повітря у сховищах.
Істотний вплив на ці процеси має накопичення в газовому середовищі етилену і вуглекислого газу.
Надмірне накопичення етилену призводить до прискорення обмінних процесів, наслідком чого є передчасний вихід овочевої продукції зі стану спокою, проростання, збільшення втрат сухої речовини і різке зниження якості.
В окремих випадках цей газ використовують для дозрівання фруктів та овочів. У певних кількостях він продукується самою продукцією під час зберігання.
Додати коментар