Навіть нетривалі весняні заморозки здатні повністю знищити майбутній урожай абрикоса
Для абрикоса дуже небезпечними є весняні заморозки, частота й сила яких за останні два десятиліття значно зросли.
У фазу висування чашолистків зниження температури до -10 °С пошкоджує 80-95% генеративних бруньок. Якщо приморозки сягають -15-20 °С, втрати дорівнюють 90-100%.
У фазі відокремлення бутонів для генеративних бруньок культури критичною є температура -4,2-4,7 °С.
У фазу, коли верхівки бутонів рожевіють, нищівним буде -1,1-5,5 °С.
Квітки ушкоджуються за температури -0,5-2,8 °С, зав’язь – за -0,1-2,2 °С, і навіть нетривалі заморозки здатні повністю знищити майбутній урожай.
Додати коментар