70% усіх вирощених овочів у світі продається в свіжому вигляді
Лише 5% від усього вирощеного обсягу овочів у світі відправляється на експорт. Торгівля на світовому ринку цієї продукції у більшості випадків носить локальний характер. Проте, частка експорту на міжнародному ринку демонструє тенденцію зростання протягом останнього десятиліття.
Про це йдеться у «Світовому атласі ринку овочів 2018», який підготували аналітики Rabobank (Нідерланди), виділивши ключові тренди в глобальній овочевий індустрії в 2007-2017 роках.
Близько 70% усіх вирощених овочів у світі продається в свіжому вигляді. Обсяг світового ринку свіжої овочевої продукції зріс на 42% за останнє десятиліття, досягнувши 710-720 млн тонн.
Трохи менше третини всіх вирощених у світі овочів відправляється на переробку (заморозка, консервування, сушіння), і цей напрямок збуту залишається актуальним для гравців ринку.
Проте ситуація в розрізі сегментів переробки неоднозначна. Так, світовий попит на консервовані овочі знизився на 19% у період 2007-2017 років. Обсяг глобального ринку цієї продукції склав лише 7,3 млн тонн.
Водночас світовий ринок заморожених овочів демонстрував впевнену тенденцію зростання, додаючи по 1% на рік за аналогічний період. Таким чином, обсяг цього сегмента в 2017 році склав 4,8 млн тонн.
Зростання обсягів світового ринку овочів також відзначалося в сегментах convenience products (продукти харчування, зручні для вживання або приготування) і продукції, популярність якої забезпечувалася позитивним іміджем у ЗМІ або соціальних мережах (здорова їжа або продукти, незвичні на вигляд /смак). У якості прикладу аналітики Rabobank наводять тенденції на світових ринках готових салатів і батату.
Так, світовий ринок готових салатів збільшився на 40% за останнє десятиріччя. У 2017 році він склав приблизно 1,4 млн тонн, 86% з яких продавалося в США та ЄС. Водночас Євросоюз також різко збільшив імпорт батата в зазначений період: з 55 тис. тонн у 2007 році до майже 300 тис. тонн у 2017 році.
Додати коментар