Які плодові та ягідні культури успішно витримують засолені ґрунти
Більшість плодових культур і виноград надзвичайно чутливі до засолення і різко знижують врожайність та навіть гинуть. Проте існують і винятки.
До прикладу, порівняно солестійкими плодовими культурами, які з успіхом можуть витримувати значне засолення ґрунту, є шовковиця, айва, алича, груша, абрикос, а з ягідних культур – смородина золотиста.
Так, в умовах Лівобережного Лісостепу груша почуває себе цілком задовільно навіть на солонцях лучно-чорноземних солончакуватих і лучно-чорноземних сильносолонцюватих солончакуватих середньосуглинкових ґрунтах із содовим хімізмом засолення з параметрами рН водне 8,5-9, тоді як більшість сільськогосподарських і природних несолестійких рослин там пригнічується.
Вирощування солестійких культур є одним із пріоритетних напрямів раціонального використання малопродуктивних засолених земель. Територіально вони локалізовані у двох регіонах: Причорноморській низовині (особливо на узбережжі Сивашу) та Придніпровській низовині, де поширені значні масиви цих земель на терасах низького рівня Дніпра та його лівобережних приток.
AgroTimes
Додати коментар