Уміст нітратів в овочах залежить від освітлення і температури
На накопичення нітратів в овочах, які вирощують в умовах захищеного ґрунту, впливає освітлення і температура.
Надмірно накопичують нітрати тепличні салати, редиска, зелень цибулі, огірки, які вирощувалися на багатих органікою та азотним живленням ґрунтах, за недостатнього освітлення у зимовий період.
У тепличних овочах (огірки, томати, перець, цибуля на перо, крес-салат, шпинат та інші) в умовах довгого дня вміст нітратів менший.
Водночас у короткий день нітратів нагромаджуватиметься більше, особливо за високих температур.
За вирощування овочів в умовах короткого дня нітратів більше в ранкові години, ніж у вечірні. Тому вирощуючи овочі в теплицях слід підтримувати помірний тепловий режим, а врожай краще збирати наприкінці дня.
Вищий рівень нітратів у тепличних овочах пов’язаний з меншою активністю нітроредуктази через слабке освітлення. У таких випадках споруди закритого ґрунту досвічують за 1-2 тижні перед збиранням врожаю.
Наприклад, у КНР використовують теплиці у вигляді напівкруглих конструкцій, які розташовують до півдня, направляють потік сонячного проміння на овочі з наступною віддачею тепла.
У таких теплицях урожайність овочевих рослин зростає на 15–35% із мінімальними рівнями нітратів.
Додати коментар