Овочі-Ягоди-Сад

Уміст нітратів в овочах залежить від освітлення і температури

Уміст нітратів в овочах залежить від освітлення і температури

На накопичення нітратів в овочах, які вирощують в умовах захищеного ґрунту, впливає освітлення і температура.

Надмірно накопичують нітрати тепличні салати, редиска, зелень цибулі, огірки, які вирощувалися на багатих органікою та азотним живленням ґрунтах, за недостатнього освітлення у зимовий період.

У тепличних овочах (огірки, томати, перець, цибуля на перо, крес-салат, шпинат та інші) в умовах довгого дня вміст нітратів менший.

Водночас у короткий день нітратів нагромаджуватиметься більше, особливо за високих температур.

За вирощування овочів в умовах короткого дня нітратів більше в ранкові години, ніж у вечірні. Тому вирощуючи овочі в теплицях слід підтримувати помірний тепловий режим, а врожай краще збирати наприкінці дня.

Вищий рівень нітратів у тепличних овочах пов’язаний з меншою активністю нітроредуктази через слабке освітлення. У таких випадках споруди закритого ґрунту досвічують за 1-2 тижні перед збиранням врожаю.

Наприклад, у КНР використовують теплиці у вигляді напівкруглих конструкцій, які розташовують до півдня, направляють потік сонячного проміння на овочі з наступною віддачею тепла.

У таких теплицях урожайність овочевих рослин зростає на 15–35% із мінімальними рівнями нітратів.

 

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!