Які сорти яблук обрати для виготовлення сидру
Для виготовлення сидру потрібен спеціальний набір сортів яблук. Його компонують згідно з хімічним складом плодів. Високоякісний сидр ‒ це купаж виноматеріалу з солодких, кислих і гірких сортів.
За останнє десятиріччя українські вчені розробили Національний стандарт України «Сидри. Загальні технічні умови», а також рекомендували сорти яблук для виробництва сидру. Серед них ‒ Антонівка звичайна, Антонівка кам’яничка, Аскольда, Боровинка, Грушовка Московська, Донешта, Едера, Прісцилла, Ренет Баумана, Ренет шампанський, Спартан, Теремок, Уманське зимове, Флоріна, Штрейфлінг.
Тип отриманого сидру залежатиме від того, які та в якій пропорції помологічні сорти яблуні поєднано в сировині для його виготовлення.
Для отримання шипучого сидру вміст цукру в суслі перед бродінням має бути 10%, для ігристого ‒ не менше за 8%.
Щоб підвищити кислотність сусла, до яблучного соку культурних сортів додають 10-20% соку дикорослих яблук або кребів (декоративні форми яблуні з плодами діаметром до 5 мм).
Додати коментар