Овочі-Ягоди-Сад

Україна ‒ у ТОП-3 найбільших експортерів волоських горіхів

Україна ‒ у ТОП-3 найбільших експортерів волоських горіхів

За підсумками 2016 року Україна експортувала 27 тис. тонн лущених волоських горіхів на суму $65 млн.

Світовими лідерами з виробництва волоських горіхів є Китай і США, які мають відповідно 50% і 29% світового виробництва (у перерахунку на горіхи у шкаралупі), пише УКАБ.

Євросоюз (сумарно), Чилі й Україна з частками по 5% ділять третє місце. Україна виробляє біля 110 тис. тонн горіхів, тобто такий обсяг, як і у всіх країн ЄС разом.

Основним ринком збуту для українських волоських горіхів наразі є ринок Азії. За останні  п’ять років експорт до ЄС також активно зростає. Основною позицією експорту до країн Європи є волоські горіхи очищені. Поставки цієї продукції за згаданий період зросли на 16%, і в 2016 році склали майже 7 тис. тонн, у грошовому виразі ‒ $25 млн. Таким чином, Україна є четвертим найбільшим постачальником горіхів до ЄС, поступаючись лише США, Молдові та Чилі.

«Головною проблемою в експорті волоських горіхів є неоднорідність партій і, відповідно, їх ціна, ‒ наголошує експерт аграрних ринків УКАБ Дар’я Гриценко. – Понад 90% горіхів вирощується домогосподарствами і потім збираються та формуються у партію для експорту. Такі горіхи є несортовими і значно поступаються за зовнішніми характеристиками тим же американським і чилійським».

Для нарощення експорту горіхів необхідно збільшувати площі під промисловими насадженнями, вирощувати сортові горіхи, придатні для подальшої обробки і експорту, вважає експерт.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!