Овочі-Ягоди-Сад

Чи бути горіховим гаям в Україні?

Чи бути горіховим гаям в Україні?

 

Майже всі горіхи потрапляють в нашу країну з Туреччини. Чому ж так? У нас і землі родючі, і площі під горіхові плантації великі… Проте Україна забезпечує себе горіхом тільки на 10%, хоча може як мінімум — на 45%. Однак, на жаль, нам не вистачає фахівців, що здатні взятися за цю справу.

У всьому світі 7% земель придатні для вирощування волоського горіха. Україна ж у цьому сенсі унікальна: у нас ростуть горіхи практично на всій території країни. Ми на 5-му місці у світі по збору горіха.

Україна входить в десятку країн — експортерів волоського горіха. Наша країна входить в топ-5 з продаж колотого горіха, замикаючи ланцюжок лідерів з результатом 116 тис. тонн (дані за 2015 рік). Серед експортерів неколотого горіха — на 10-му місці, продаючи свою продукцію на суму 6,7 млн дол. (дані ТОВ «Укр-Волнат»).

50% земель придатні для розведення горіхових садів. Перспективними зонами для промислової культури волоського горіха є Придністровсько-Прикарпатський регіон і Закарпаття. На цих територіях рентабельність виробництва горіха волоського за інтенсивної технології його вирощування та використання буковинських високопродуктивних сортів становить не менше як 30%. Загалом для вирощування горіха придатні лісостепова зона з помірним кліматом (Закарпатська, Львівська, Хмельницька, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська, Кіровоградська, Вінницька, Полтавська, Харківська і Черкаська області).

На жаль, цьогоріч валовий збір волоського українського горіха впаде вдвічі. За даними Української горіхової асоціації, це відбудеться через відсутність фінансової безпеки, підтримки з боку влади, нестабільність валюти, відсутність спеціальних програм із прибирання старих садів. Ще однією проблемою є нерозуміння впровадження спеціальних інтенсивних низькорослих сортів дерев, які збільшили б продуктивність на меншій території.

Ціни на очищений волоський горіх, наприклад, у Німеччині становлять 25 євро (роздріб) й 11 євро (опт). Екологічно чистий горіх — 30–35 євро (роздріб) і 15 євро (опт).

За належної оптимізації галузі горіхи можуть стати «третім хлібом» (другий хліб в українців — картопля) й принести нам цікаві перспективи на світовому ринку.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!