Україна відправила до ЄС майже в 2,5 рази більше чищеної цибулі
За дев’ять місяців 2016 року на зовнішній ринок Україна відвантажила 850 тонн чищеної цибулі. Це майже в 2,5 рази більше, ніж торік. Весь обсяг було спрямовано на ринок ЄС, а саме у Польщу та Велику Британію, свідчать дані «Інфо-Шувар».
Тільки за вересень 2016 року в ЄС продано приблизно 350 тонн чищеної української цибулі. Для порівняння: у вересні 2015 року цей обсяг становив 170 тис. тонн, повідомляє «Шувар».
Минулого року майже половина всього експортного обсягу було реалізовано на ринок Польщі, а в 2016 році Велика Британія стала головним партнером України в цьому напрямку.
«Українська чищена цибуля насправді має дуже непоганий експортний потенціал. У масштабі Східної Європи Україна посідає друге місце після Росії за обсягами виробництва ріпчастої цибулі», – зазначає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.
Собівартість свіжої цибулі, порівняно з країнами ЄС, у нас все ще досить висока через відносно невелику врожайність, додає експерт. Проте витрати на виробництво чищеної продукції – набагато нижчі.
«Перш за все через те, що в процес її підготовки залучено багато ручної праці, яка в Україні в 6-8 разів дешевша, ніж у ЄС. Наразі це є головною нашою перевагою перед європейськими фермерами», – наголошує Тетяна Гетьман.
Головними споживачами української чищеної цибулі зараз є підприємства громадського харчування в ЄС.
Слід також зазначити, що рекордний обсяг експорту чищеної цибулі цього року зафіксовано ще до початку основного сезону її продажу.
В 2015 році саме на період з вересня по грудень припало майже 60% всього річного обсягу експорту.
Ціни на сировину також дозволяють прогнозувати значне збільшення експорту цього року. За даними «Інфо-Шувар», зараз господарства південних регіонів пропонують цибулю за ціною 1,8-2 грн./кг (0,07-0,08 євро). Торік ціна на сировину в Україні була вищою майже вчетверо.
Додати коментар