Овочі-Ягоди-Сад

Україна відправила до ЄС майже в 2,5 рази більше чищеної цибулі

Україна відправила до ЄС майже в 2,5 рази більше чищеної цибулі

За дев’ять місяців 2016 року на зовнішній ринок Україна відвантажила 850 тонн чищеної цибулі. Це майже в 2,5 рази більше, ніж торік. Весь обсяг було спрямовано на ринок ЄС, а саме у Польщу та Велику Британію, свідчать дані «Інфо-Шувар».

Тільки за вересень 2016 року в ЄС продано приблизно 350 тонн чищеної української цибулі. Для порівняння: у вересні 2015 року цей обсяг становив 170 тис. тонн, повідомляє «Шувар».

Минулого року майже половина всього експортного обсягу було реалізовано на ринок Польщі,  а в 2016 році Велика Британія стала головним партнером України в цьому напрямку.

«Українська чищена цибуля насправді має дуже непоганий експортний потенціал. У масштабі Східної Європи Україна посідає друге місце після Росії за обсягами виробництва ріпчастої цибулі», – зазначає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Собівартість свіжої цибулі, порівняно з країнами ЄС, у нас все ще досить висока через відносно невелику врожайність,  додає експерт. Проте витрати на виробництво чищеної продукції – набагато нижчі.

«Перш за все через те, що в процес її підготовки залучено багато ручної праці, яка в Україні в 6-8 разів дешевша, ніж у ЄС. Наразі це є головною нашою перевагою перед європейськими фермерами», – наголошує Тетяна Гетьман.

Головними споживачами української чищеної цибулі зараз є підприємства громадського харчування в ЄС.

Слід також зазначити, що рекордний обсяг експорту чищеної цибулі цього року зафіксовано ще до початку основного сезону її продажу.

В 2015 році саме на період з вересня по грудень припало майже 60% всього річного обсягу експорту.

Ціни на сировину також дозволяють прогнозувати значне збільшення експорту цього року. За даними «Інфо-Шувар», зараз господарства південних регіонів пропонують цибулю за ціною 1,8-2 грн./кг (0,07-0,08 євро). Торік ціна на сировину в Україні була вищою майже вчетверо.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!