Овочі-Ягоди-Сад

Україна відправила на експорт у 3,5 рази більше лохини

Україна відправила на експорт у 3,5 рази більше лохини

Влітку 2016 року Україна експортувала 1,2 тис. тонн свіжої лохини, тобто в 3,5 рази більше офіційного експорту, зафіксованого в минулому році.

Про це пише сайт «Шувар».

За даними Держстату, цього року найбільшими споживачами  української лохини стали країни ЄС. Туди було відправлено понад 700 тонн цієї ягоди. Для порівняння: минулого року в ЄС було продано лише 300 тонн вітчизняної лохини.

Головними країнами-покупцями залишилися Нідерланди та Великобританія. Серед найбільших покупців української лохини вже другий сезон поспіль залишається Білорусь, в цю країну було відвантажено 450 тонн ягоди.

«Сезон 2016 року можна взагалі вважати проривом, бо нам вдалося збільшити обсяг експорту лохини в ЄС майже в 2,5 рази, ‒ наголошує Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку східної Європи. ‒ Саме завдяки цьому ціна на лохину в Україні трималася на більш-менш високому рівні, незважаючи на збільшення врожаю».

Вона підкреслила, що останні п’ять років українські фермери активно інвестували в комерційні насадження лохини. За оцінками експертів, цього року площі під лохиною вже сягнули 1 тис. га, тобто в 1,5 рази більше, ніж комерційні насадження малини.

«Саме через це у найближчі кілька років за нормальних погодних умов Україна щорічно збиратиме більший урожай лохини, а ціни на цю ягоду відповідно знижуватимуться», ‒ вважає Тетяна Гетьман.

Сьогодні зовнішній ринок залишається головним напрямком продажу української лохини, тоді як внутрішній попит зростає повільніше через високі ціни.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!