Агромаркет

Тенденції «не збігаються»

Тенденції «не збігаються»

Огляд ринку зернових й олійних: динаміка та прогноз.

 

Схоже, оператори ринку не надто вірять у стабільність гривні, тим паче, що цей внутрішній чинник — девальвація — надає цінової підтримки зерновим й олійним. Упродовж усього місяця ціни на українську агропродукцію стійко трималися досягнутого раніше рівня, не піддаючись виразним сигналам світових бірж — до зниження.

  

Пшениця

 

Американська пшениця на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) втратила у ціні понад 15 дол./т й опустилася до рівня 4,2 дол./бушель або 154 дол./т. Дощі, що сприяли розвитку посівів на американському континенті й деяке збільшення оцінок світового виробництва пшениці та світових залишків у березневому звіті МСГ США не давали шансів для підвищення біржових котирувань.

 

Натомість українські ціни на пшеницю, незважаючи на світові тренди, значних змін не зазнали. В останній декаді місяця продовольча пшениця 2-го класу торгувалася за цінами 4900–5100 грн/т, фуражна — 4600–4850 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, що відповідає рівню цін місяцем раніше. Значний експортний і внутрішній попити підтримують ціни. Поточного маркетингового року очікується новий рекорд експорту зернових культур. Що ж до перспектив майбутнього врожаю, то у ЄС, за оцінками Європейської Комісії, їх оцінюють як кращі, ніж торік. Росія оцінює ситуацію з перезимівлею озимих як «незначні втрати». Україна прогнозує дещо менший урожай пшениці (близько 25 млн тонн), ніж торік, але не виключено, що завдяки сприятливим погодним умовам ці прогнози можуть бути скориговані в бік збільшення. Тим паче, що сівба ярих зернових культур відбувається в сприятливих умовах.

 

Ячмінь

 

Український ячмінь поточного сезону має виграшні позиції на світовому ринку, оскільки суттєво скоротився експорт із країн ЄС. Експорт ячменю з України наближається до 5 млн тонн, що на 18% вище ніж торік. Експортери відкривають нові ринки збуту, а також розширюють постачання до традиційних закупників ячменю.

 

З огляду на зазначене вище, ціни на ячмінь протягом останніх місяців зростали; у березні вони збільшилися ще на 200 грн/т і досягли 4300–4550 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. Традиційно навесні розпродують залишки зернової, тому торгівля дещо активізувалася.

 

Кукурудза

 

Цінові тенденції на кукурудзу мало чим відрізнялися від пшеничних: виразний спадний тренд цін на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) був ознакою цього місяця. На ринок тисне успішне просування збиральної кампанії в країнах Південної Америки. Оцінки МСГ США щодо світового виробництва й запасів також посилали «ведмежі» сигнали: світові залишки зростатимуть через збільшення виробництва кукурудзи в Бразилії (+5 млн тонн), Індії (+1,5), Аргентині (+1) і т. д., що сукупно дає приріст світового виробництва (+9 млн тонн). Вищезазначене спровокувало падіння цін на 8 дол./т — до 3,60 дол./бушель, або 142 дол./т.

 

Ціни на кукурудзу в Україні утримуються від падіння — з огляду на активний експортний попит і нестабільність валютного курсу. У вересні-лютому 2016/17 маркетингового року її експортовано понад 10 млн тонн, що перевищує показники минулого сезону. Внутрішні ціни на кукурудзу на лінійних елеваторах значних змін не зазнали й коливалися в межах 4500–4700 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, що відповідає рівню цін наприкінці лютого.

 

Найближчим часом зростання біржових котирувань на кукурудзу малоймовірне. В Україні також нарощуються запаси зернової, які вже на 53% перевищують торішній рівень, що не сприятиме зростанню ціни (але за умови стабільного курсу валют).

 

Соєві боби

 

Біржові котирування соєвих бобів на Чиказькій товарній біржі обвалилися до рівня осінніх (період масового збирання врожаю) й зменшилися протягом березня майже на 36 дол./т. Наприкінці місяця соєвий ф’ючерс торгувався за ціною 354 дол./т. Така тенденція сформувалася через збільшення оцінок світових запасів сої (+2,5 млн тонн), надходження рекордного врожаю сої з Бразилії та прогнози його рекордного експорту, розширення площ посівів під соєю в США, Австра лії. Також значно впливає на біржові котирування зниження цін на рослинні олії на тлі невпевненості, що США стимулюватиме використання біодизеля.

 

В Україні соєві боби протягом місяця не втратили у ціні й коливалися в межах 11 500–11 900 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. Зростання обсягів переробки підігріває попит. Проте суттєвий спад світових цін може відбитися й на внутрішньому ринку.

 

Ріпак

 

Спадні тенденції олійних ринків нарешті позначилися й на ріпакові. Ціни, що останні місяці міцно трималися на досягнутих позиціях, на цей раз не втрималися від падіння. Весь березень котирування ріпакового травневого ф’ючерсу мали спадний тренд — (–27 дол./т). Наприкінці березня ріпак торгувався на Паризькій товарній біржі (MATIF) за цінами близько 393 дол./т, тоді як на початку місяця вони сягали 420 дол./т і вище. В останньому звіті МСГ США дещо підвищено оцінку світового виробництва й запасів ріпаку, а стан посівів ріпаку в країнах-виробниках не викликає побоювань. Однак усе ж основним чинником падіння ріпакових цін слід уважати затяжні тенденції зниження цін на рослинні олії й насамперед соєву та пальмову.

 

На відміну від тенденцій, що спостерігаються на світових біржах, ціни фізичного ринку в Україні значних змін не зазнали. Наприкінці місяця ріпак торгувався за цінами 11 700–12 100 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Соняшник

 

Ціни на соняшник в Україні демонструють стійкість, незважаючи на тенденції олійних ринків у світі, й уже другий місяць поспіль тримаються на рівні 10 500–10 800 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор.

 

Щоправда, ціни на соняшникову олію наразі не додають оптимізму. В портах Чорного моря за неї дають 710–720 дол./т на умовах постачання FOB, що є ціновим мінімумом поточного сезону. Відбувалося це вслід за зниженням цін у європейських портах, які, у свою чергу, корелюють із цінами інших рослинних олій. Певний тиск спричиняє інформація Малоазійської ради з пальмової олії, яка прогнозує значне нарощування виробництва пальмової олії (+15%) і відповідно обвал цін на неї, який, за оцінками експертів, може досягти 20% і вище у другому півріччі.

 

Скільки ще вітчизняні переробні заводи утримуватимуть нинішню ціну на насіння, з огляду на падіння цін олії, — ще те питання. Відтак, зважаючи на такі обставини, виробникам не варто очікувати підвищення цін на соняшник (за умови стабільної гривні).

 

 

Любов Панкратова,

доцент кафедри біржової діяльності НУБіП

газета “АгроМаркет”, квітень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ